Oνειροπαγίδα!! Όταν το όνειρο παγιδεύει το παραμύθι και το παραμύθι δημιουργεί το όνειρο και τη λογοτεχνία...Ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας.
  • Αρχική σελίδα
  • Ποιοι είμαστε
  • Το πρόγραμμα
  • Περιοδική έκδοση Ονειροπαγίδας
  • Επικοινωνία

    Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012


    ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Στη σημερινή μας συνάντηση (16/02/2012) στο εργαστήριο της δημιουργικής γραφής κάναμε κάτι διαφορετικό. Αφού αποτοξινωθήκαμε για λίγο από τη γραφή ιστοριών, προσπαθήσαμε να βιώσουμε μια ιστορία μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού. Ήταν μια εμπειρία διαφορετική και προχωρήσαμε με αυτό τον τρόπο σε μια καθαρά ψυχοκινητική δραστηριότητα, μακριά από μια διαδικασία και μια διδασκαλία που πολλές φορές ναρκώνει τη φαντασία μέσα από έναν δάσκαλο αυθεντία. Συγκεκριμένα, δώσαμε στους μαθητές το εξής κείμενο:

    Έχει η θάλασσα…έχει... (της Δάφνης Φιλίππου, κοινωνικής λειτουργού, ψυχοθεραπεύτριας Gestalt με ειδικότητα στην εμψύχωση ομάδων)

    Το μικρό ταβερνάκι του κυρ-Πίπη ήταν το μοναδικό στο νησί, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Ο κυρ- Πίπης ήταν «έξω καρδιά», πάντα με το χαμόγελο και τον καλό λόγο στο στόμα. Λίγα τα τραπέζια, φιλόξενη η ατμόσφαιρα, καλό το φαγητό, όλα όσα ψάχνει ο επισκέπτης. Μια μέρα, μπήκε στην ταβέρνα χαμογελαστός ο Καπετάν- Μιχάλης. Μέγας ψαράς!
    «Καλημέρα, φίλε μου! Κέρνα όλο το μαγαζί! Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή μου σήμερα, είχα πάρα πολύ καλή ψαριά!
    «Να μη σου χαλάσω το χατίρι! Να κεράσω! Αλλά πώς θα με πληρώσεις, αφού χρωστάς το προηγούμενο κέρασμα;»
    «Ξέρεις πόσο πλούσιος και λεύτερος νιώθω, όταν δεν κρατάω τίποτα για αύριο. Θέλω όλα να τα κάνω ζωή… Και το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα ζούμε. Για αύριο χρειάζομαι μόνο το κίνητρο για να ζήσω. Και ένα κίνητρο είναι το χρέος μου σε σένα, που θα στο ξεπληρώσω με την αυριανή ψαριά. Με τη σημερινή θα σου πληρώσω τα προηγούμενα. Καλά να είναι η θάλασσα, φίλε μου Πίπη. Έχει η θάλασσα…έχει».
    «Και ποιος μου εγγυάται ότι θα ζεις αύριο;»
    «Καλύτερα, φίλε μου, να χρωστάω στο αύριο της ζωής παρά στο σήμερα. Και είμαι σίγουρος για σένα ότι θα λυπηθείς περισσότερο που έχασες έναν φίλο παρά μερικά τάλιρα».


    Οι μαθητές, με βάση την παραπάνω ιστορία, έπαιξαν «αυτόματο θέατρο». Αφού άκουσαν με προσοχή την ιστορία, έπαιξαν τους ήρωες με αυτόματο τρόπο. Καθίσαμε, λοιπόν, όλοι σε έναν κύκλο. Ο καθένας χωριστά μπήκε στη μέση του κύκλου και έπαιξε το ρόλο αυθόρμητα και χωρίς απαραίτητα να ακολουθεί τη δράση και τη ροή του παραμυθιού. Στο ερώτημα, που απευθύναμε στους μαθητές στο τέλος της διαδικασίας, για το  τι τους άρεσε απ΄ αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές απάντησαν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν γι΄αυτούς ένα παιχνίδι, ότι αυτοσχεδίασαν κατά τη διάρκεια του ρόλου τους και ότι έπαιξαν ελεύθερα χωρίς κανέναν περιορισμό. Αυτό, που δυσκόλεψε κάποιους από τους μαθητές, ήταν ότι δεν αισθάνθηκαν και τόσο μεγάλη οικειότητα με τους άλλους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα να μην αποφασίσουν να μπουν στο παιχνίδι και να ενσαρκώσουν το ρόλο. Οι μαθητές του προγράμματος, ωστόσο, γέλασαν, αστειεύτηκαν, ενώ το δάπεδο του σχολείου μετατράπηκε σε μια θεατρική σκηνή με αξιόλογες σκηνικές παρουσίες!!
    Νικήτρια όλων αυτών η Λουκία Τ. από το Α5.





    Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει μέσα στο σύμπαν και αφηγείται...

    Κάποια μέρα ο μικρός πρίγκιπας, καθισμένος στον κήπο του, αναρωτήθηκε πώς να είναι ο πλανήτης της Αφροδίτης. Σκεφτόταν και σκεφτόταν πολύ, μέχρι που αποφάσισε να πάει να τον εξερευνήσει. Πήρε το διαστημόπλοιό του, επιβιβάστηκε σ΄αυτό και μέσα σε πέντε λεπτά έφθασε στον πλανήτη της Αφροδίτης. Μόλις προσεδαφίσθηκε, διαπίστωσε ότι, ακόμα και με την ειδική στολή που φορούσε, δεν μπορούσε να εισπνεύσει την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου, επειδή ο πλανήτης ήταν γεμάτος με διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτόν τον πλανήτη και να ταξιδέψει στον Κρόνο, διανύοντας έτη φωτός. Αφού κατέβηκε, είδε κάτι μικρά γήινα όντα που ήταν πράσινα και άλλα μπλε, αλλά το πιο παράξενο ήταν ότι μιλούσαν μια δική τους εξωγήινη γλώσσα. Ακολούθησε μια μικρή συζήτηση με λέξεις και με γλώσσα που δεν καταλάβαιναν ο ένας τον άλλο. Επιπλέον όταν κάθισαν να φάνε, έφαγαν τόσο, του σκασμού θα λέγαμε, που δεν υπολόγισαν καθόλου ότι θα έχαναν το καλλίγραμμο σώμα τους.  Ο μικρός πρίγκιπας, καθότι καταγόταν από πριγκιπική οικογένεια, προσπάθησε να επιδείξει ανωτερότητα, προσπερνώντας τους χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο. Να έκανε καλά άραγε;

    ΜAΡΙΑ  Τ.,  ΚΡΙΣΤΗ Χ.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012


O μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει μέσα στο σύμπαν και αφηγείται…

Καθώς ο μικρός πρίγκιπας ταξίδευε μέσα στο γαλαξία, παρατήρησε ότι αποτελείται από επτακόσια δισεκατομμύρια αστέρια. Μετά απ΄αυτή του την παρατήρηση αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι του με αφετηρία τον ήλιο και πηγαίνοντας στη συνέχεια στους υπόλοιπους πλανήτες.
Όταν πήγε στον ήλιο, ανακάλυψε πως είναι ένα αστέρι το οποίο εξέπεμπε ενέργεια, δηλαδή φως και θερμότητα. Ο μικρός πρίγκιπας μάζεψε διάφορες πληροφορίες και υπολόγισε ότι ο ήλιος ζει για δέκα δισεκατομμύρια χρόνια και η θερμοκρασία που παράγει είναι υπερβολικά υψηλή.
Εκείνη τη στιγμή δύο βρόγχοι μπλέχτηκαν μεταξύ τους και δημιούργησαν μια τεράστια έκρηξη, που έστειλαν το μικρό πρίγκιπα στον πλανήτη Ερμή. Εκεί ο πλανήτης ήταν γεμάτος τρύπες από τις πολλές συγκρούσεις που δέχονταν, όταν έπεφταν οι αστεροειδείς. Δεν του άρεσε όμως ο πλανήτης και προτίμησε να εξερευνήσει έναν άλλον.
Έφθασε έτσι στην Αφροδίτη, έναν πολύ όμορφο πλανήτη, που η ατμόσφαιρά του αποτελούνταν μόνο από διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή θερμοκρασία. Στην Αφροδίτη  συνάντησε ένα ψηλό βουνό, που το ονόμασε Maxwell.
Mετά από λίγα λεπτά έφθασε στον πλανήτη Άρη. Ήταν ένας πλανήτης που αποτελούνταν από σκουριασμένο σίδηρο και γι΄αυτό το χώμα του ήταν κόκκινο. Κατόπιν προσεδαφίσθηκε στον πλανήτη Δία. Ήταν ένας τεράστιος πλανήτης και μάλλον ο μεγαλύτερος απ΄όλους. Ο μικρός πρίγκιπας, νομίζοντας ότι είναι μεγάλος πλανήτης, έλπιζε ότι θα συναντούσε κάποιο είδος ζωής και τελικά είχε δίκιο. Πάνω στον πλανήτη κατοικούσε ένας βασιλιάς, ο οποίος επειδή δεν είχε κάποιον να διατάζει, ζήτησε από το μικρό πρίγκιπα να γίνει υπήκοός του και να μείνει μαζί του για πάντα. O μικρός πρίγκιπας όμως αρνήθηκε.
Επόμενος σταθμός του ο Κρόνος, ένας μεγαλοπρεπής πλανήτης, που γύρω του περιστρέφονταν διάφορα δαχτυλίδια. Ο μικρός πρίγκιπας μάζεψε ένα μέρος απ΄αυτά και τα επεξεργάστηκε στο μικροσκόπιό του. Ανακάλυψε ότι ο πλανήτης αποτελείται από παγωμένη αμμωνία και από παγωμένο πυρίτιο.
Τελικά, ο μικρός πρίγκιπας ανακάλυψε πως αυτός ήταν και ο τελευταίος πλανήτης αυτού του γαλαξία και στεναχωρήθηκε πολύ. Του ίδιου του άρεσε να ταξιδεύει, να ταξιδεύει και να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα. Σκέφθηκε ότι θα υπάρχουν και άλλοι γαλαξίες και ότι ενδεχομένως να πάει και να τους εξερευνήσει. Έτσι, όλος χαρά μάζεψε τα πράγματά του και πήρε το δρόμο της επιστροφής!!

MAΡΙΑ Χ.



Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει μέσα στο σύμπαν και αφηγείται…

O μικρός πρίγκιπας έκανε "tour" στους πλανήτες, αφού πρώτα επισκέφθηκε την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας. Ο κύριος Αντωνίου μαζί με τα παιδιά του προγράμματος της δημιουργικής γραφής βοήθησαν το μικρό πρίγκιπα να μαζέψει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ένα ασφαλές ταξίδι με το διαστημόπλοιό του στο σύμπαν. Του εξήγησαν ότι κάποιοι πλανήτες είναι πολύ επικίνδυνοι και ότι δεν έπρεπε να προσεδαφισθεί το αεροσκάφος τους σε αυτούς. Αυτοί οι πλανήτες ήταν ο Ήλιος, ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Ερμής. Του είπαν πως έπρεπε οπωσδήποτε να πάει στον πλανήτη Άρη, διότι εκεί υπήρχαν δέντρα που είχαν πάνω τους χρυσόσκονη, που όταν πέφτει επάνω σου μπορείς να αναπνέεις στο διάστημα χωρίς ειδική στολή. Ο μικρός πρίγκιπας άκουσε τις συμβουλές τους και απόλαυσε το ταξίδι τους.

Καλό ταξίδι, μικρέ πρίγκιπα!!!!

ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ Τ., ΕΙΡΗΝΗ Χ.
Ο μικρός πρίγκιπας, μέσα από το ταξίδι του στο σύμπαν, αφηγείται...

Όταν έφυγα από τον πλανήτη του βασιλιά, πήγα στον πλανήτη των λουλουδιών. Ήταν πολύχρωμος πλανήτης, γεμάτος από κάθε είδους λουλούδια. Παντού έβλεπα μέλισσες και πεταλούδες να πηγαινοέρχονται από λουλούδι σε λουλούδι. Μετά από λίγο συνάντησα το βασιλιά Νάρκισσο και έμαθα ότι ο πλανήτης τους ζει χάρη στον ήλιο, ο οποίος θα ζήσει άλλα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Επιπλέον, έμαθα πως το φως τρέχει 300.000 χλμ. Το δευτερόλεπτο και για να φθάσει στον πλανήτη χρειαζόταν 8,5 λεπτά. Ο μικρός πρίγκιπας ευχαρίστησε το Νάρκισσο για τις πληροφορίες του και έφυγε για νέες περιπέτειες.

ΓΙΩΡΓΟΣ Φ.
Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει μέσα στο σύμπαν και αφηγείται…

Ο μικρός πρίγκιπας, όταν αναχώρησε από τον πλανήτη του παράξενου βασιλιά, η επόμενη στάση ήταν η Γη. Έπεφτε, έπεφτε… Να, ο βυθός του Μπικίνι… Κάτι είχε ακούσει γι΄αυτόν ο μικρός πρίγκιπας, μα δεν ήξερε τι ακριβώς βρισκόταν εκεί. Το πρώτο που αντίκρισε ήταν ένα κίτρινο σφουγγάρι, τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη. Ήταν πολύ χαρούμενος που αμέσως γνώρισε ένα φίλο και τον κέρασε το μεγαλύτερο χάμπουργκερ σε όλο το γαλαξία. Δυστυχώς, ήλθε η ώρα να φύγει για να επισκεφθεί και τους άλλους πλανήτες. Την επόμενη μέρα είχε φθάσει κιόλας στον Άρη. Εκεί οι Αριανοί του μάθανε πολλά για τους πλανήτες και τους γαλαξίες. Αυτό που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι ο Ήλιος είναι ένα άστρο που εκπέμπει φως και εξαιτίας αυτού φωτίζεται ο πλανήτης. Αλλά τον τρόμαξε, που του είπαν, πως σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ο ήλιος θα φουσκώσει, θα γίνει κόκκινος και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα μικρό άσπρο αστέρι. Ταξίδεψε σε όλους τους γαλαξίες και του φάνηκε ότι μέχρι να γυρίσει στον πλανήτη του είχε περάσει ένα έτος φωτός (δέκα τρισεκατομμύρια χρόνια).

Ιωάννα Τ. , Λουκία Τ.
Αφετηρία για τη συγγραφή των φανταστικών ιστοριών στάθηκε αυτή τη φορά η κατασκευή κολάζ από φωτογραφίες και τίτλους εφημερίδων. Ας δούμε τι γράψαμε και προπαντός τι φανταστήκαμε...


Μια συνάντηση νέων...

Πριν από εικοσιπέντε χρόνια μια ξεχωριστή νύκτα πέντε νέοι συναντήθηκαν σ΄ένα μπαράκι στο Μεξικό. Το τραγούδι που άκουγαν ήταν το " άλα άνοιξε και άλλη μπουκάλα".
Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, πίνοντας όμως και διασκεδάζοντας γνωρίστηκαν και δέθηκαν. Τύφλα στο μεθύσι αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον κόσμο, προκειμένου να μάθουν νέα πράγματα, τοπωνύμια, κουλτούρες ανθρώπων…
Κρατώντας την υπόσχεσή τους, το επόμενο πρωί φεύγουν με το πρώτο αεροπλάνο για την Αίγυπτο. Εκεί βρίσκουν ένα κοπάδι καμήλες και ο καθένας παίρνει από μία και ξεκινούν. Πρώτη τους στάση η Αμερική. Εκεί γνωρίζουν νέους τρόπους ντυσίματος και διασκέδασης. Παράλληλα, συμπεραίνουν πως οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ πιο απελευθερωμένοι και προχωρημένοι. Παίρνουν δύο βαλίτσες ρούχα και παπούτσια. Μετά φεύγουν και περνούν από την Ισπανία κάτι όμως τους αλλάζει τα σχέδια. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες ενός τροχαίου με έναν ταύρο και ο ένας από τους ταξιδιώτες πεθαίνει. Ο επόμενος σταθμός τους η Ρωσία. Εδώ σιγά–σιγά  αρχίζουν τα δύσκολα, αφού ο ένας απ΄αυτούς πνίγεται σε ένα ποτάμι. Έχουν μείνει πλέον τρεις αλλά είναι πολύ απογοητευμένοι και στεναχωρημένοι για την απώλεια των φίλων τους. Επιστρέφουν και ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του.

Οι Ευλόγησον Πέρδικες
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά!!!

Μια χειμωνιάτικη  μέρα γίνονταν παγκόσμιοι αγώνες αγωνιστικών μηχανών. Ο κορυφαίος πρωταθλητής, που νικούσε επί επτά χρόνια συνεχόμενα, την ημέρα του αγώνα χάθηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Όλοι έψαχναν γι΄αυτόν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τον είχαν απαγάγει… Ήταν σε ένα απομακρυσμένο και ψηλό βουνό. Οι απαγωγείς του είχαν φροντίσει να τον απομακρύνουν για να μην κερδίσει στους αγώνες. Ο πρωταθλητής μας ήταν απογοητευμένος και τότε έγινε το απρόσμενο!! Επτά όμορφα σκυλάκια ήλθαν κοντά του και επιτέθηκαν στους απαγωγείς. Σέρνοντας ένα έλκηθρο, έφθασαν στην πιο κοντινή πόλη.

Τα Τρομερά Καρπούζια

Η κατάσκοπος με το αγγελικό πρόσωπο...


Τον εικοστό αιώνα στην Ιταλία δημιουργήθηκε μια κατασκοπευτική ομάδα. Αρχηγός αυτής της ομάδας ήταν το πολύ γνωστό πρόσωπο σε εκείνα τα μέρη, η  κατάσκοπος 006 με το αγγελικό πρόσωπο. Το μυστικό κρησφύγετό τους ήταν το υπόγειο ενός καφενείου δίπλα από μια μαγευτική παραλία. Σκοπός αυτής της ομάδας ήταν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες, τους εμπόρους ναρκωτικών και τους ληστές. Ένα ανοιξιάτικο πρωινό, καθώς έκαναν την έρευνά τους, παρατήρησαν μέσα από τις κάμερες μια ομάδα Άγγλων, οι οποίοι έκλεψαν από ένα μουσείο τον καλύτερο και σημαντικότερο πίνακα στην ιστορία της Ευρώπης. Αμέσως η αρχηγός της ομάδας πήρε ένα στρατιωτικό, νέας τεχνολογίας όχημα και πήγε στο χώρο του επίμαχου σημείου. Μόλις κατέφθασε και η υπόλοιπη ομάδα, άρχισε η έρευνα. Συνέλεξαν κάποια στοιχεία, πήραν μερικά αποτυπώματα και έφυγαν. Μόλις τα ανέλυσαν, κατάλαβαν την ταυτότητα των ληστών. Αμέσως έστειλαν μια ειδική ομάδα που εισχώρησε στο κρησφύγετο των ληστών. Στο τέλος ανακάλυψαν ότι οι ληστές ήταν: ο Γιώργος, ο Πέτρος, η Λουκία, ο Βασίλης, η Μαρίνα και η Ιωάννα!!

Οι Ληστές