Oνειροπαγίδα!! Όταν το όνειρο παγιδεύει το παραμύθι και το παραμύθι δημιουργεί το όνειρο και τη λογοτεχνία...Ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας.
  • Αρχική σελίδα
  • Ποιοι είμαστε
  • Το πρόγραμμα
  • Περιοδική έκδοση Ονειροπαγίδας
  • Επικοινωνία

    Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012


    H πρωτοχρονιάτικη πίτα του προγράμματός μας...



    Σήμερα 19 Ιανουαρίου  όλοι στην ομάδα του προγράμματος της δημιουργικής γραφής κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας. Το φλουρί το κέρδισε η Ειρήνη Χ., μαθήτρια του Α5. Το δώρο ήταν το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, Παραμύθι χωρίς όνομα. Μια ιστορία με βασιλιάδες, που μπορεί να θεωρηθεί και ξεπερασμένη. Μερικοί θα την πουν και εθνικιστική, αφού προβάλει το έθνος και την πατρίδα. Αν όμως ξεφύγουμε λίγο από τους τίτλους, θα δούμε την επικαιρότητα του μηνύματος του βιβλίου  και θα καταλάβουμε ότι σε κάθε προβληματική κατάσταση υπάρχει και η αιτία και η αληθινά δίκαιη λύση της Κρίσης. Mια σύγχρονη ελληνική πολιτική αλληγορία...




     

    Πηνελόπη Δέλτα, Παραμύθι χωρίς όνομα


    Παραμυθιού γιορτή...

    Στη σημερινή μας συνάντηση οι μαθητές έγραψαν το δικό τους φανταστικό παραμύθι, ακολουθώντας μερικές από τις λειτουργίες του παραμυθιού, όπως τις διατύπωσε ο V.Propp. Συγκεκριμένα, δώσαμε στους μαθητές τις εξής οδηγίες:
    • Ας διαλέξουμε τα πρόσωπα του παραμυθιού
    • Ας διαλέξουμε το μαγικό μέσο
    • Ας σκεφθούμε και τι βοήθεια δίνει το μαγικό μέσο
    • Ας διαλέξουμε αρχική κατάσταση
    • Ας διαλέξουμε τη συμφορά ή τη στέρηση
    • Ας διαλέξουμε τρόπο εξασφάλισης του μαγικού μέσου
    • Ας διαλέξουμε τον τρόπο αναμέτρησης με ανταγωνιστή
    • Ας διαλέξουμε ανταμοιβή ήρωα
    • Ας διαλέξουμε τρόπο επιστροφής
                                                                                                           Η παιδαγωγική ομάδα
                                                                                                             Αργύρη Μαρία
                                                                                                           Καραγκούνη Ελένη
    Ο Κακός Μάγος

    Mια φορά και έναν καιρό ήταν δύο αγαπημένα και μονιασμένα βασίλεια. Στο Κόκκινο Βασίλειο ζούσε ο βασιλιάς της  Φωτιάς μαζί με την κόρη του, μια όμορφη βασιλοπούλα. Στο Γαλάζιο Βασίλειο ζούσε ο βασιλιάς του νερού με το όμορφο βασιλόπουλο. Απέναντι σε αυτά τα βασίλεια υπήρχε το κάστρο του Κακού Μάγου. Μια μέρα, λοιπόν, ενώ κυλούσαν όλα ήρεμα στα δύο βασίλεια, ο Κακός Μάγος έστειλε μια βαριά κατάρα. Οι άνθρωποι πλέον δεν είχαν φαγητό και ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση λιμοκτονίας, υπήρχε επιπλέον και το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας. Οι δυο βασιλιάδες ανησύχησαν τόσο, ώστε έστειλαν απεσταλμένο στον Κακό Μάγο, για να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του. Αυτός θέλησε να τους υποβάλλει σε μια μεγάλη δοκιμασία, λέγοντας ότι οι κάτοικοι και των δύο βασιλείων θα πρέπει να  φέρουν από τη χώρα των δράκων το πέτρινο λουλούδι που βρίσκεται στο Βουνό του Φωτός. Το βασιλόπουλο ξεκίνησε από το Γαλάζιο Βασίλειο,  ενώ από το Κόκκινο Βασίλειο δεν εμφανίστηκε κανείς. Θέλησε όμως να πάρει το βασιλόπουλο τους πιο καλούς και δυνατούς ιππότες του Κόκκινου Βασιλείου. Άρχισαν, λοιπόν, την πορεία τους για το Βουνό του Φωτός. Μετά από πολλούς και τεράστιους άθλους στους βάλτους του δάσους, την πάλη με μυθικά τέρατα, το πέρασμα από την έρημο των μαγικών δαχτυλιδιών και το βασίλειο του Σοφού Γέρου έφθασαν στον προορισμό τους. Έπρεπε όμως προκειμένου να ανεβούν στο Βουνό του Φωτός να παλέψουν με τους πράσινους δράκους. Μετά από πολλά εμπόδια έφθασαν στο μαγικό σημείο, όπου φυλασσόταν το πέτρινο λουλούδι από έναν χρυσό τεράστιο δράκο. Ακολούθησε αιματηρή συμπλοκή. Φωνές, κακό, αίματα παντού!! Πολλοί γενναίοι πολεμιστές χάθηκαν και επέζησε μόνο το πριγκιπόπουλο, που σκότωσε το δράκο και πήρε το πέτρινο λουλούδι. Αυτό έφθασε τελικά στα χέρια του μάγου, ο οποίος έλυσε και την κατάρα που απλωνόταν στις δυο πολιτείες. Έτσι ζήσαν αυτοί καλά και οι Ληστές καλύτερα!!!

     Oι Ληστές

    Το μαγεμένο Βασίλειο

    Μια φορά και έναν καιρό σε έναν κόσμο μακρινό, στο Βασίλειο της Βάρβιας, ζούσε μια αριστοκρατική οικογένεια, που αποτελούνταν από τους γονείς και τα τρία πανέμορφα παιδάκια τους, τη Λουσιάν, τον Νάριαν και τον Σεβάχ. Ξαφνικά, όμως μια μέρα μια τεράστια συμφορά έπληξε το βασίλειο. Ένας λοιμός στάλθηκε από την κακιά μάγισσα Φρίντεφς. Έπρεπε κάπως οι άνθρωποι του βασιλείου να κινητοποιηθούν για να διώξουν τη συμφορά. Όλοι οι κάτοικοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Νάριαν, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και να βρει ο ίδιος λύση στη συμφορά. Προηγουμένως, ο ίδιος ζήτησε τη λύση ενός σοφού γέροντα, του Ζέντακους. Ο ίδιος έδωσε στο νεαρό  σοφές συμβουλές όμως ο καιρός κυλούσε αρνητικά για τους κατοίκους του Βασιλείου. Οι μέρες περνούσαν σκυθρωπές, μουντές και παγωμένες. Οι στεναγμοί και οι αφόρητοι πόνοι ανέβαιναν ως τον ουρανό, που άρχισε και αυτός να σκοτεινιάζει, χάνοντας το γαλανό του χρώμα.  Άνθρωποι πεθαμένοι, άλλοι χτυπημένοι από τη βαριά αρρώστια και ανάμεσά τους και η Λουσιάνα, η αδελφή του Νάριαν. Ο Νάριαν,  παίρνοντας με τη βοήθεια του γέρου  ένα μαγικό χαλί, ταξίδεψε σε μέρη μακρινά, ώσπου κάποια στιγμή έφθασε και στο κρησφύγετο της μάγισσας Φρίντεφς. Αυτό που αντίκρισε ήταν κάτι το διαφορετικό! Μαγικά φίλτρα, πελώρια καζάνια που σιγόβραζαν με κοκαλάκια της νυχτερίδας και τεράστιες αράχνες. Όμως η μάγισσα για κακή της τύχη δεν πήρε είδηση τον Νάριαν που την έριξε στο καζάνι της, για να σιγοβράζει κανονικά. Μαζί με τη νικηφόρα επιστροφή του στο Βασίλειο λύθηκαν και τα μάγια. Στο Βασίλειο επικράτησε χαρά. Φωνές, γέλια με δάκρυα μαζί ήταν οι πρώτες αντιδράσεις. Από τότε σε αυτή την άλλοτε τυραννισμένη πολιτεία όλα κυλούν ήρεμα και ήσυχα. Όσο για τον πρωταγωνιστή μας, το φίλο μας τον Νάριαν, παντρεύτηκε την αγαπημένη του, μια φτωχή αλλά όμορφη κοπέλα. Και από τότε έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!

    Οι Γαριδούλες

    Ένα τρελό παιχνίδι

    Μια φορά και έναν καιρό
    σ΄ένα δάσος φωτεινό
    ζούσε μια φτωχή γριά
    που΄χε έντεκα παιδιά.
    Το ένα πήγε για κυνήγι
    το άλλο κίνησε να φύγει
    για ταξίδι μακρινό.
    Πέντε πήρανε τ΄αμάξι
    να πουλήσουμε μετάξι.
    Τ΄άλλα δυο πήγαν φαντάροι
    και τ΄άλλο ένα στο φεγγάρι.
    Έτσι μένει στη γριά
    ένας γιόκας μοναχά.
    Βασιλιάς περνά μια μέρα
    με ωραία θυγατέρα,
    που της πήρε τη μιλιά
    κάποια μάγισσα κακιά.
    Ο κακός ο δράκος πάλι
    είχε μέλι στο μπουκάλι.
    Όποιος τόλμαγε να βάνει
    ψάρευε μεγάλη γλώσσα
    και κακάριζε σαν κλώσα.
    Αχ!  Πουφ!!! Μετά από τόσο τραγούδι δεν μπορώ άλλο, βαρέθηκα!!!
    Μα τι σαχλαμάρες είναι αυτές με τα παραμύθια!
    Παιδιά, έχω μια ιδέα!
    Τι ιδέα;
    Θα φτιάξουμε ένα δικό μας παιχνίδι.
    Και πώς θα το λένε;
    ΜΟΡΜΟΛΗ!
    Και ποιος θα το παίξει το παιχνίδι;
    Το κουτί εκείνο!
    Τα παιδιά πήγαν στο σπίτι και μιλούσαν συνέχεια για το μαγικό κουτί. Οι γονείς τους τρελάθηκαν. Τι τρελή ιδέα ήταν αυτή που σκαρφίστηκαν και πάλι; Άραγε να ήταν στα καλά τους;

    Τα Τρομερά Καρπούζια

    Σήμερα 19 Ιανουαρίου τα πράγματα ήταν μέτρια για την ομάδα μας. Ενώ στην αρχή συνεργαζόμασταν όλες μας με αρμονία, στη συνέχεια τρία μέλη από την ομάδα μας θύμωσαν λόγω μιας παρεξήγησης. Στο τέλος όμως όλες τα βρήκαμε, συνεργαστήκαμε και η ιστορία μας βγήκε πολύ καλή.
    Οι Ευλόγησον Πέρδικες

    Δεν έλειψε η ένταση από τη σημερινή μέρα. Αλλά η μέρα είχε συγχρόνως και εκπλήξεις. Κόψαμε τη βασιλόπιτά μας και φτιάξαμε ένα φανταστικό παραμύθι!!!
    Οι Ληστές

    Σήμερα ήταν η τρίτη φορά που συναντηθήκαμε. Περάσαμε πολύ ωραία καθώς δημιουργήσαμε με τις ιδέες μας ένα καλό κείμενο. Όπως και τις άλλες φορές, μάθαμε ωραία πράγματα.
    Οι Γαριδούλες

    Σήμερα ήταν ωραία, διασκεδάσαμε, περάσαμε καλά, γελάσαμε. Την επόμενη φορά ελπίζουμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα!!!
    Τα Τρομερά Καρπούζια