Oνειροπαγίδα!! Όταν το όνειρο παγιδεύει το παραμύθι και το παραμύθι δημιουργεί το όνειρο και τη λογοτεχνία...Ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας.
  • Αρχική σελίδα
  • Ποιοι είμαστε
  • Το πρόγραμμα
  • Περιοδική έκδοση Ονειροπαγίδας
  • Επικοινωνία

    Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014


    Η ξεχασμένη επιγραφή

    Χριστίνα Α3
    Ήμασταν φοιτητές αρχαιολογίας και οι σπουδές μας δυστυχώς τελείωναν. Έπρεπε να κάνουμε πρακτική εξάσκηση. Είδαμε μια επιγραφή στα ιερογλυφικά που έλεγε: « Ο μεγάλος θεός Νείλος θα τιμωρήσει τους άμυαλους που θα τον υποτάξουν και θα τον εμποδίσουν να σκορπίζει το χρυσάφι του στην Αίγυπτο».  Χωριστήκαμε σε ομάδες των πέντε ατόμων, έπρεπε να βρούμε την επιγραφή. Φύγαμε για την Αίγυπτο. Από το αεροπλάνο βλέπαμε τον Νείλο σαν ένα φίδι που χανόταν στα βάθη της Αφρικής. Οι όχθες του ήταν καταπράσινες και από εκεί και πέρα έρημος. Φθάσαμε στο Λούξορ για να δούμε τα αρχαία. Ο επόμενος προορισμός μας ήταν η Κοιλάδα των Βασιλέων. Κάπου εκεί θα ήταν η επιγραφή σύμφωνα με τις σημειώσεις μας. Η κοιλάδα ήταν κλεισμένη ολόγυρα με βράχο. Επόμενος σταθμός μας το Αμπού Σιμπέλ Εκεί μείναμε το βράδυ για ξεκούραση. Οι ντόπιοι μας φιλοξένησαν. Το επόμενο πρωί μπήκαμε σε μια σπηλιά. Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου έπεσαν πάνω στο άγαλμα του Άμμωνα Ρα. Στη συνέχισαν φώτισαν το πρόσωπο του βασιλιά Ραμσή. Επιτέλους βρήκαμε την επιγραφή! Ήταν σκαλισμένη στο πρόσωπό του στην πέτρινη γενειάδα του. Το φωτογραφήσαμε γρήγορα. Ο ήλιος προχώρησε πιο πέρα και για μια ακόμη φορά σκοτείνιασε. Η αποστολή μας είχε τελειώσει. Όμως κανένας δεν έφευγε. Όλοι σκεφτόμασταν την προφητεία στην επιγραφή. Σίγουρα ο μεγάλος Ραμσής θα ήλπιζε ότι θα βοηθήσουμε τη χώρα του, για α μην έλθει η καταστροφή.

    Νίνα Ο., Τμήμα Α4

    Οι δύο αρχαιολόγοι

    
    Χριστιάννα, Τμήμα Α3
    Μια φορά και έναν καιρό ήταν δύο αρχαιολόγοι οι οποίοι χάθηκαν στην έρημο. Εκεί συνάντησαν μια αρχαία φυλή τους «Μπίνκας», οι οποίοι λάτρευαν τον θεό Νείλο. Οι δυο αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπηλιά στο χωριό των Μπίνκας. Μέσα στη σπηλιά βρέθηκαν διάφορες τοιχογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν τον Θεό Νείλο να τιμωρεί τους άμυαλους. Επίσης, είδαν ένα χάρτη που απεικόνιζε τη διαδρομή για το χρυσάφι του θεού Νείλου. Τελικά, αποφάσισαν να αναζητήσουν το χρυσάφι.
    Ξεκίνησαν ένα πρωινό από το χωριό των Μπίνκας έχοντας μαζί τους τον χάρτη. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έπεσαν θύματα απαγωγής από μια άλλη εχθρική φυλή. Ο ένας αρχαιολόγος κατάφερε να ξεφύγει αφήνοντας τον άλλον στο έλεός του. Συνέχισε μόνος του το ταξίδι για τον θησαυρό χωρίς έννοιες και τύψεις για τον σύντροφό του.
    Καθώς προχωρούσε έπεσε σε μια παγίδα του θεού Νείλου και με μαγικό τρόπο μεταφέρθηκε στο παλάτι του θεού. Ο Θεός ήξερε τους σκοπούς του αρχαιολόγου και γι΄αυτό τον αιχμαλώτισε.
    Ο θεός Νείλος του είπε ότι θα τον σκοτώσει βασανιστικά εκτός αν μετέφερε το χρυσάφι του στο λαό της Αιγύπτου. Ο αρχαιολόγος δέχθηκε και άρχιζε να σκορπίζει το χρυσάφι του στην Αίγυπτο, όμως δεν άντεξε και πήρε λίγο απ΄αυτό. Ο θεός τον κατάλαβε και θύμωσε τόσο πολύ που τον σκότωσε βασανιστικά.
    Τελικά, ο θεός Νείλος απoφάσισε να μετατρέψει το χρυσάφι στη σημερινή άμμο της ερήμου.

    Γιάννης Ο. &  Μιχάλης Π., Τμήμα Α4