Oνειροπαγίδα!! Όταν το όνειρο παγιδεύει το παραμύθι και το παραμύθι δημιουργεί το όνειρο και τη λογοτεχνία...Ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας.
  • Αρχική σελίδα
  • Ποιοι είμαστε
  • Το πρόγραμμα
  • Περιοδική έκδοση Ονειροπαγίδας
  • Επικοινωνία

    Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

    Oι μαθητές και οι μαθήτριες της Ονειροπαγίδας γίνονται μικροί λαογράφοι, περιγράφοντας ένα έκθεμα του μουσείου...
     
    Nυφική ενδυμασία από την Καλαμωτή Χίου
    Η φορεσιά παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με άλλες φορεσιές. Ενδιαφέρον στοιχείο της αποτελούν οι ζώνες της που ο αριθμός των ζωνών στη γυναικεία φορεσιά αντιστοιχούσε στα προξενιά της κοπέλας.
    Γιάννος Χ.Α5

    Η δασκαλοσακούλα των Σαρακατσάνων της Θράκης
    Είναι μια σάκα με πάρα πολλά και διαφορετικά χρώματα και σχέδια φτιαγμένη από μαλλί που χρησίμευε και σαν σχολική τσάντα. Είχε κάποια χερούλια για να τη βάζουν στον ώμο.
    Μαριάννα Χ.Α5

    Σκόπελος, νυφική ενδυμασία
    Αυτή η νυφική ενδυμασία ονομάζεται φουστάνα. Αποτελείται από τη σάλπα που βρίσκεται στο δεξί μέρος του κεφαλιού και γύρω απ΄αυτήν βρίσκεται η τούλινη μαντίλα.
    Εβελίνα Τ.Α5

    Λευκάδα, νυφική ενδυμασία
    Το νυφικό δεν φοριέται μετά το γάμο. Αυτό περιέχει την τρεμούλα, που τη φορούν πάνω από το κεφάλι καθώς επίσης και το φεσάκι. Φορούν επίσης κοσμήματα, όπως τα σκουλαρίκια.
    Μαρία Τ. Α5

    Νυφική ενδυμασία από τη Σκιάθο

    Η κοπέλα φοράει ένα φούξια μαντίλι στο κεφάλι. Φοράει ένα βελούδινο μωβ γιλέκο με χρυσά κεντήματα και στολίδια. Επίσης, φοράει ένα μεταξωτό μαντίλι για τη μέση με χρώμα σκούρο ροζ. Πάνω του το μαντίλι έχει διακοσμητικά στοιχεία που παριστάνουν λουλούδια. Επίσης, είναι ντυμένη με μια μεγάλη φούστα μοβ που φθάνει μέχρι τον αστράγαλο. Η φούστα δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι απλά λιτή. Τέλος, τα παπούτσια που φοράει είναι χρυσά με ζωγραφισμένα λουλούδια που έχουν πράσινα, κίτρινα και κόκκινα χρώματα.
    Κωνσταντίνα Π., Β5

    Ανδρικό ένδυμα (χωρικές ενδυμασίες Άρτας)

    Ο άνδρας εδώ είναι πολύ απλά ντυμένος. Αυτή τη στολή τη φορούσαν οι άνδρες της Ηπείρου σε γιορτές αλλά και στην καθημερινή ζωή. Είναι μια απλή φορεσιά που αποτελείται από ένα λευκό και απλό παντελόνι, που ονομαζόταν μπουζάνα. Επίσης, υπάρχει και το ζωνάρι που είναι απλό και μαύρο.
    Μαρία Φ. Β6

    Κασέλα από την Κύπρο

    Είναι ξύλινη με ανάγλυφη διακόσμηση και απεικονίζει εκκλησίες και κυπαρίσσια.
    Σταυριανή Τ. Α5